vrijdag 18 januari 2013

Dworp: dag 4

Op vrijdag 18 januari, jammer genoeg de laatste dag van Dworp, stond het voorstellen van de muzobox nog op het programma. We zaten in een groep van ongeveer dertig man en vertelden aan elkaar het verhaal achter onze muzobox. Er waren een paar mensen die er echt uitschoten met hun symboliek achter de box. Sommige gebruikten stenen, andere een cocon die ontpopte tot een vlinder, nog andere gebruikten een wereldbol. De creativiteit van de studenten was zeker de moeite waard om naar te luisteren!

Het verhaal achter mijn muzobox is het volgende:
In het begin van de opleiding was ik een kleine tak. Ik dacht dat elk deeldomein op zichzelf was. Bij muziek werd er alleen gezongen, bij media werd er alleen aan de vaardigheden op de computer gewerkt … Toen ik in het tweede jaar zat, groeide de tak uit tot een kleine boom en ontdekte ik dat er bij een les muziek ook bewegingen konden zitten, dat er bij een les beeld ook een muziekje als sfeerschepping kon gebruikt worden … Nu ben ik al een boom aan het worden en zie ik muzo als één geheel. Er zijn geen grenzen meer tussen de vakken!

De box wordt ook breder en breder, dit stelt mijn muzische groei voor. We zijn nog niet aan het eindpunt, de box zal nog steeds blijven groeien. 

De verschillende kleuren in de box staan voor de verschillende deeldomeinen. De tak groeide steeds meer en kwam steeds meer over de verschillende deeldomeinen te hangen. Dit symboliseert de gedachte dat de muzo moet bekeken worden als één geheel. 

Reflectie is ook heel belangrijk binnen muzo. Wanneer de boom in de winterfase zit, zal hij de tijd hebben om te reflecteren op de muzische activiteiten. 


Toen dit voorgesteld was, zat het muzische avontuur in Dworp er spijtig genoeg al op … Moe maar voldaan keerden we terug richting Sint-Niklaas met de gedachte een super week gehad te hebben! Een dikke merci aan de mentoren!

donderdag 17 januari 2013

Dworp: dag 3


Op donderdag 17 januari was het dan eindelijk zover, de muzische dag voor de kinderen van de plaatselijke gemeenteschool. We vertrokken vol moed richting het schooltje en deze wandeling was al een leuk begin van de dag. Alle wegen lagen er gigantisch glad bij waardoor er lachwekkende valpartijen ten top waren!
 
Eens aangekomen op de school moest alles in orde gebracht worden. Ik ben in de klassen van de onderbouw de symbolen op de handen gaan zetten voor de groepsverdeling. Dan was het één van de beste momenten van de dag, de flashmob werd uitgevoerd en hierbij aansluitend was er ons toneel. En of de kinderen zich volledig in het verhaal inleefden. Ik heb heel de dag kinderen vragen horen stellen over het bevroren meisje! Wanneer dit gedaan was, moesten we in de klassen foto’s gaan nemen van de muzische activiteiten en de kinderen van klas naar klas begeleiden. Dit lukte allemaal vrij goed! Mede doordat alles echt wel goed was voorbereid door het coördinatieteam. 

Op het einde van de schooldag werd het meisje terug ontdooid en hebben we met zijn allen op “gangnam style” gedanst. Dit was toch wel de kers op de taart van deze muzische schooldag.
De resultaten van zo’n mooie dag, kan je hieronder bekijken:



Moe maar voldaan wandelden we terug richting onze verblijfplaats, met de gedachten dat we toch wel voor een muzische schooldag gezorgd hadden. Daar stond een reflectie op het programma. Wij hadden als fundamenten flexibiliteit, dit omdat je je echt wel veel moet aanpassen aan omstandigheden die niet op het programma stonden. Vervolgens hadden we doorzettingsvermogen. Dit hadden we zeker nodig bij de voorbereiding, omdat het toch wel een heus werk was dat niet op “één-twee-drie” gedaan was. We hadden ook samenwerking. Als je in een groep zit, is samenwerking echt wel belangrijk! In het begin lukte dit vrij moeilijk, maar wanneer we een echte leider hadden aangesteld, ging alles veel vlotter. Op de dag zelf was de samenwerking ook zeer belangrijk, op elkaar kunnen inspelen is zeer handig! Als laatste hadden we aansprekingpunt zijn. Veel mensen komen vragen stellen en begrijpen niet alles even goed en op zo’n momenten is het belangrijk dat je een goed aansprekingpunt bent! Daarboven hadden we nog inzet, verantwoordelijkheid, enthousiasme, planning, optimisme, behulpzaam, stressbestendig, innovatief, creatief en mediakennis.

  

Toen de avond kwam, stond er een heus gebeuren op het programma, een galabal! We bekeken allemaal verschillende kortfilmpjes en mochten dan stemmen welke we de beste vonden. Hier waren verschillende categorieën bij, namelijk de verschillende muzische deeldomeinen. Het stemmen gebeurde aan de hand van een geluidsmeter, het filmpje met het hoogste aantal decibels, was de winnaar. Dit was zeker bruikbaar binnen de lagere school, want dit waren stuk voor stuk goede inleidingen van de lessen.

Wanneer dit erop zat, was het hoge tijd voor de fuif. En wees maar zeker, dit was een groot feest!

woensdag 16 januari 2013

Dworp: dag 2

Op woensdag 16 januari was de tweede dag van Dworp aangebroken. Bij het ontbijt kregen we allemaal een kaartje –thema interbellum- aangereikt van de menoren. En toen kwam er weer een originele groepsindeling aan! Aan de hand van duploblokjes werden we verdeeld in groepen. Er moest een groep activiteiten voorzien voor de onderbouw van een school, er andere groep moest activiteiten voorzien voor de bovenbouw en nog een andere groep moest voor de coördinatie zorgen. Ikzelf zat in die laatste groep en moest dus zorgen voor de coördinatie. Mijn eerste gedacht; dit zal rustig worden. Dit was het dus helemaal niet! 
 
In het begin verliep het vrij chaotisch, dit omdat iedereen wel eens aan het woord wou zijn. Toen hebben we besloten één echte leider aan te stellen, die de vergaderingen ging leiden. Ik heb me samen met Sofie afgezonderd van de groep om te werken aan de flashmob. We hebben er een dansje van gemaakt op het niveau van de kinderen in interbellumstijl, hoe kan het ook anders! Bij de eerste oefening verliep het vrij moeilijk, maar na enkele keren oefenen waren de studenten klaar om de flashmob voor te stellen de dag nadien. 



Vervolgens hebben Sofie en ikzelf ook het toneeltje in elkaar gestoken dat ervoor zou zorgen dat er een rode draad doorheen de muzische dag van de kinderen zou zijn. Het verhaal, waarin ikzelf de opa speelde, was het volgende:
Er liepen twee meisjes in de sneeuw te spelen. Plots stootten ze op een bevroren standbeeld van een meisje. Ze vragen zich af hoe het komt dat dit meisje bevroren is. Ze vragen het aan de opa die het verhaal volledig uitlegt. Het meisje gooide bijna honderd jaar geleden altijd sneeuwballen naar de mensen, de meeste mensen konden hier wel mee lachen, maar er was één vrouw dat hier niet mee kon lachen. Het was een vrouw met een zwarte punthoed en een lelijk zwart kleed. Ze betoverde het meisje met de volgende spreuk: Olle bolle Gijs, ik verander jou in ijs! En zo gebeurde het. De heks verdween als sneeuw voor de zon. De kinderen zouden het meisje terug kunnen ontdooien als ze verschillende kledingstukken zouden verzamelen die dag, maar daarvoor moesten ze muzische opdrachten uitvoeren.  

Wanneer dit alles voorbereid was, was het hoge tijd om te ontspannen! De leerkrachten hadden een muzisch spel voorbereid. We moesten een film proberen maken door aan verschillende postjes opdrachten uit te voeren in verband met onze film. Ondanks dat het relatief koud was, hielden we de moed er toch in en bekwamen we een leuke film.
Na het eten was het tijd om de benen los te gooien! En of dit gebeurd is, we hebben maar liefst drie volledige uren aan het dansen geweest. Het was geen gewone dans, maar een dans uit de jaren ’20 en ’30, namelijk de Charleston. Een voorbeeld hiervan kan je hieronder bewonderen! 


dinsdag 15 januari 2013

Dworp: dag 1


Op dinsdag 15 januari was het dan eindelijk zover! We vertrokken richting Dworp om de kers op de taart de zetten van de module “muzische school”. Na een korte busrit kwamen we toe op het wit gesneeuwde domein, magisch

We moesten ons onmiddellijk omkleden en ons klaarmaken om ons toonmoment te tonen aan iedereen. Het verhaal achter het toonmoment was het volgende:
De duif uit het schilderij vliegt weg en we gaan er allemaal achteraan. Onderweg beleven we verschillende gebeurtenissen van het interbellum. Eerst komen we aan in de Chokotoff fabriek, vervolgens passeren we een plaatselijke turnvereniging en ten slotte zien we de wall-street crisis. Eens we hier allemaal voorbij zijn, wordt de duif neergeschoten. Dit kondigt het einde van het interbellum aan en tevens het begin van de tweede wereldoorlog.




Vanaf dat iedereen het toonmoment voorgesteld had, moesten we ons klaarmaken voor de sessie “vertellen”. Dit was een sessie die we kregen van mevr. Van Uytvanck. We hebben verschillende bruikbare ideeën meegekregen rond vertellen die we zeker konden toepassen binnen de lagere school. Ik vond het bv. zeer leuk om allemaal verschillende woorden in een doos te verzamelen en er vervolgens een verhaal mee te verzinnen. Wat ook een leuk idee was dat er drie mensen een soortgelijkend verhaal moesten vertellen en dat het publiek dan moest raden wie het juiste verhaal vertelde. Dit was een zeer leuke en leerrijke sessie, danku mevr. Van Uytvanck!


Die avond hielden we een muziche quiz. Zeer leuk, mede doordat we vierde zijn geëindigd. De spanning was te snijden! De 3D-foto zal me wel het meeste bijblijven, want ik sta er nog steeds van versteld hoe ze zo’n dingen maken!