woensdag 21 november 2012

Adventskrans

Eerste kaars, ga maar aan,
strooi wat licht en breng geluk
tot bij alle kleine mensen
die zo graag wat vrede wensen.


Tweede kaarsje, goedendag:
ach ik droom en wacht al lang:
help mij heel veel fijne wensen
voor rijk en arm zelf bedenken.


Derde kaarsje, kom bij mij:
ik zet mij in, toe, help je mij?
Vriendelijk, goed zijn is zo gedaan;
ik dacht: daar doe ik ook wat aan!


Vierde kaarsje, ik ben zo blij:
straks komt vrede voor jou, voor mij.
Iedereen moet dit nu horen:
’t Kindje wordt voor ons geboren!


Op donderdag 21 november heb ik in een muziche bui een adventskrans gemaakt! We hadden hier vorig jaar les over gekregen en ik wou dit vorig jaar eigenlijk al eens maken. Dat is er spijtig genoeg nooit van gekomen, maar nu heb ik er één.

De betekenis van de adventskrans:
Christenen bereiden zich voor op de komst, de geboorte van Jezus, het licht van de wereld. Op de eerste zondag van de advent begint het nieuwe kerkelijke jaar.
Op de eerste zondag wordt de eerste kaars aangestoken. Elke volgende zondag komt er eentje bij. De kaarsen staan symbool voor het komende Licht.
De adventskrans is rond en symboliseert de aarde, heel de wereld. Hij staat ook voor het terugkomen van de jaargetijden.


Het maken van de adventskrans:




Deze adventskrans ga ik later zeker kunnen gebruiken in het lager onderwijs. Samen aftellen met je klas naar de komst van Jezus is echt mooi en intens! Kinderen vinden het zelf ook heel leuk om elke week een kaarsje meer aan te steken. Als je dan een paar mooie bezinningstekstjes hebt, wordt de maand december een zeer warme maand!

woensdag 14 november 2012

Huis van de Sint

Op woensdag 14 november ben ik naar het huis van de Sint gegaan in Sint-Niklaas, echt de moeite waard! Dit om 2 bepaalde redenen:

1. De link met de Sint
Heel het gebouw is ingericht in het thema "Sinterklaas". Je ziet onder andere de badkamer van de Sint, de werkkamer van de Sint, de hobbykamer van de Sint, de slaapkamer van de Sint en de slaapkamer van de Pieten. Je ziet overal elementen die verwijzen naar de Sint in de verschillende kamers, zoals een speciale meiter in de badkamer, schilderijen van de Sint in de hobbykamer ... In het gebouw liepen er ook verschillende Pieten rond om de kinderen te entertainen. Toen ik er was, was de Sint er spijtig genoeg niet.





2. Salons voor schone kunsten
Het is een opmerkelijk huis, deze stadswoning dateert uit 1928. Het heeft onder andere een monumentale trap, stijlvolle deuromlijstingen, rijkelijk versierde schouwmantels ... De grote daglichtkoepels boven de traphal en het centraal salon en de massieve ruimtes erboven zijn ronduit indrukwekkend. De indeling getuigt van een zeer vooruitstrevend woonconcept. Zowel de bewoners en hun kinderen als het dienstpersoneel leefden, woonden en werkten in ruimtes die functioneel op hun maat werden ingericht. Het was een echte streling voor het oog!


 
Twee vliegen in één klap dus!

De bruikbaarheid in de lagere school:
Met het eerste, tweede en derde leerjaar kan je zeker naar het huis van de Sint gaan. De kinderen zijn gepassioneerd door het magische van de Sint. Ze krijgen op die manier een veel beter beeld op de Sint. Wat is er mooier dan zo'n positieve naïviteit van een kind!
Met het vierde, vijfde en zesde leerjaar kan je dan weer naar het salons voor schone kunsten gaan. Zo krijgen ze een kijk op een moderne stadswoning uit het begin van de twintigste eeuw.

Bron voor de afbeeldingen:
http://www.stadvandesint.be/fotos/hobbykamer

dinsdag 6 november 2012

Het orkest van wind en regen

Op dinsdag 6 november heb ik samen met de kinderen van het eerste leerjaar een kort muzisch gedicht gedaan. De naam van dit gedicht was "Het orkest van wind en regen".

Het speciale aan dit gedicht was dat ik de tekst deed en de leerlingen maakten de passende geluiden erbij. Enkele voorbeelden:
- een beetje wind = schud met een klein blad
- heel veel wind = schud met een groot blad
- het ritselen van de bladeren = verfrommel een dunne plastic zak
- zachte regen = rijst laten schuiven in een handtrom
- heel veel rgen = ga met een pen langs een radiator
- regen op het dak = tik met je vingers op de bank
- donder = stamp met de voeten op de grond




Het orkest van wind en regen
Hoor de blaadjes ritselen,
het windekind wordt wakker.
Het wakkert aan, wordt woest en wild,
oei, wat is het slechtgezind!

De witte wolken worden grijs,
daar drupt de eerste regen.
Het zonnetje heeft zich verstopt,
het kon er niet meer tegen.
Het water komt met bakken neer,
de hemel is aan het huilen.
Komaan nu, rennen, bliksemsnel,
We moeten dringend schuilen.
De druppels tikken op het dak,
hoor hoe de regen trommelt.
Het donker valt, het lijkt wel nacht.
Boem, de donder rommelt.
Ik heb het koud en ik ben bang,
niets kan me nog verwarmen.
Kom maar kindje, kom bij mij.
Schuil maar in mijn armen.

Uit Zonnekind

De kinderen vonden dit echt heel leuk! Iedereen had zijn geluid en ze konden de geluiden van de wind en regen zeer goed herkennen. Ze hebben hier veel uit geleerd!

Enkele leerpunten bij dit gedicht:
  • Laat de leerlingen eerst eens luisteren naar het gedicht zonder de geluiden.
  • De leerlingen die schudden met een klein blad mogen niet te hard schudden, want anders hoor je het verschil niet met de leerlingen die schudden met een groot blad.

vrijdag 2 november 2012

Die van mij snurkt

Op vrijdag 2 november ben ik in het gemeentelijk cultuurcentrum van Beveren "Ter vesten" naar het blijspel "Die van mij snurkt" gaan kijken. Echt de moeite waard!

Het genurk speelt de hoofdrol tijdens dit blijspel. Alle personages hebben er last van. Je krijgt telkens een beeld op één van de drie kamers, waar de bewoners allemaal last hebben van snurken. Op het einde van de nacht, komen de personages uit de drie kamers, vreemd genoeg, allemaal samen.

Met de lagere school gaan kijken naar het toneel lijkt me geen optie, mits er toch wel verschillende stukken in voorkomen waarvoor de kinderen uit het lager nog niet volwassen genoeg zijn. Doch zou je wel verschillende stukken kunnen gebruiken uit het blijspel. Het zijn uiteindelijk typische taferelen over het snurken!
- Je kan met de kinderen een klasgesprek doen over het slapen.
- Je kan als leerkracht een stukje nadoen uit het toneel en dit filmen. Dit zou als inleiding kunnen dienen over een les over "ademhaling".
- Je kan de kinderen een toneel laten maken over typische slaapteferelen, lachen verzekerd!