maandag 3 december 2012

Pak in, stap uit

Op maandag 3 december ben ik naar de komedie "Pak in, stap uit" gaan kijken. Deze voorstelling vond plaats in de stadsschouwburg. "Lachen, brullen, gieren", zo kondigde de toneelgroep Tijl de voorstelling aan, maar dit vind ik echter nog een understatement!

Een korte inhoud:
Robin en Norma zijn zo gelukkig! Vandaag zullen ze scheiden. Het leven ligt beloftevol voor hen open. Robin zal zich eindelijk eindeloos met zijn computer kunnen bezighouden en Norma hoeft zich niet meer om hem te bekommeren. Haar lokt een leven vol schoonheidsmaskers en warme baden, vol turnoefeningen, trimfietsen, pedicure en manicure ...

Er is echter maar één probleem. Norma's moeder zal nooit in een scheiding toestemmen. Om haar te overtuigen spreken Robby en Norma af een vreselijke ruzie te ensceneren, waarin ook Doris, Robins liefje, een rol zal spelen.

Maar dan krijgt Robin telefoon waarin Doris het met hem uitmaakt. Hij durft het niet aan Norma te zeggen, want op die manier zou hij ook haar toekomstplannen dwarsbomen. er wordt dus uitgekeken naar een vervangster.
http://www.toneelgroeptijl.be

Dit toneel is niet geschikt voor kinderen uit de lagere school. Het doelpubliek van het toneel zijn volwassenen. Als je eens een goede teambuilding wilt met de collega's, is dit een ideale uitstap!


affichergb




woensdag 21 november 2012

Adventskrans

Eerste kaars, ga maar aan,
strooi wat licht en breng geluk
tot bij alle kleine mensen
die zo graag wat vrede wensen.


Tweede kaarsje, goedendag:
ach ik droom en wacht al lang:
help mij heel veel fijne wensen
voor rijk en arm zelf bedenken.


Derde kaarsje, kom bij mij:
ik zet mij in, toe, help je mij?
Vriendelijk, goed zijn is zo gedaan;
ik dacht: daar doe ik ook wat aan!


Vierde kaarsje, ik ben zo blij:
straks komt vrede voor jou, voor mij.
Iedereen moet dit nu horen:
’t Kindje wordt voor ons geboren!


Op donderdag 21 november heb ik in een muziche bui een adventskrans gemaakt! We hadden hier vorig jaar les over gekregen en ik wou dit vorig jaar eigenlijk al eens maken. Dat is er spijtig genoeg nooit van gekomen, maar nu heb ik er één.

De betekenis van de adventskrans:
Christenen bereiden zich voor op de komst, de geboorte van Jezus, het licht van de wereld. Op de eerste zondag van de advent begint het nieuwe kerkelijke jaar.
Op de eerste zondag wordt de eerste kaars aangestoken. Elke volgende zondag komt er eentje bij. De kaarsen staan symbool voor het komende Licht.
De adventskrans is rond en symboliseert de aarde, heel de wereld. Hij staat ook voor het terugkomen van de jaargetijden.


Het maken van de adventskrans:




Deze adventskrans ga ik later zeker kunnen gebruiken in het lager onderwijs. Samen aftellen met je klas naar de komst van Jezus is echt mooi en intens! Kinderen vinden het zelf ook heel leuk om elke week een kaarsje meer aan te steken. Als je dan een paar mooie bezinningstekstjes hebt, wordt de maand december een zeer warme maand!

woensdag 14 november 2012

Huis van de Sint

Op woensdag 14 november ben ik naar het huis van de Sint gegaan in Sint-Niklaas, echt de moeite waard! Dit om 2 bepaalde redenen:

1. De link met de Sint
Heel het gebouw is ingericht in het thema "Sinterklaas". Je ziet onder andere de badkamer van de Sint, de werkkamer van de Sint, de hobbykamer van de Sint, de slaapkamer van de Sint en de slaapkamer van de Pieten. Je ziet overal elementen die verwijzen naar de Sint in de verschillende kamers, zoals een speciale meiter in de badkamer, schilderijen van de Sint in de hobbykamer ... In het gebouw liepen er ook verschillende Pieten rond om de kinderen te entertainen. Toen ik er was, was de Sint er spijtig genoeg niet.





2. Salons voor schone kunsten
Het is een opmerkelijk huis, deze stadswoning dateert uit 1928. Het heeft onder andere een monumentale trap, stijlvolle deuromlijstingen, rijkelijk versierde schouwmantels ... De grote daglichtkoepels boven de traphal en het centraal salon en de massieve ruimtes erboven zijn ronduit indrukwekkend. De indeling getuigt van een zeer vooruitstrevend woonconcept. Zowel de bewoners en hun kinderen als het dienstpersoneel leefden, woonden en werkten in ruimtes die functioneel op hun maat werden ingericht. Het was een echte streling voor het oog!


 
Twee vliegen in één klap dus!

De bruikbaarheid in de lagere school:
Met het eerste, tweede en derde leerjaar kan je zeker naar het huis van de Sint gaan. De kinderen zijn gepassioneerd door het magische van de Sint. Ze krijgen op die manier een veel beter beeld op de Sint. Wat is er mooier dan zo'n positieve naïviteit van een kind!
Met het vierde, vijfde en zesde leerjaar kan je dan weer naar het salons voor schone kunsten gaan. Zo krijgen ze een kijk op een moderne stadswoning uit het begin van de twintigste eeuw.

Bron voor de afbeeldingen:
http://www.stadvandesint.be/fotos/hobbykamer

dinsdag 6 november 2012

Het orkest van wind en regen

Op dinsdag 6 november heb ik samen met de kinderen van het eerste leerjaar een kort muzisch gedicht gedaan. De naam van dit gedicht was "Het orkest van wind en regen".

Het speciale aan dit gedicht was dat ik de tekst deed en de leerlingen maakten de passende geluiden erbij. Enkele voorbeelden:
- een beetje wind = schud met een klein blad
- heel veel wind = schud met een groot blad
- het ritselen van de bladeren = verfrommel een dunne plastic zak
- zachte regen = rijst laten schuiven in een handtrom
- heel veel rgen = ga met een pen langs een radiator
- regen op het dak = tik met je vingers op de bank
- donder = stamp met de voeten op de grond




Het orkest van wind en regen
Hoor de blaadjes ritselen,
het windekind wordt wakker.
Het wakkert aan, wordt woest en wild,
oei, wat is het slechtgezind!

De witte wolken worden grijs,
daar drupt de eerste regen.
Het zonnetje heeft zich verstopt,
het kon er niet meer tegen.
Het water komt met bakken neer,
de hemel is aan het huilen.
Komaan nu, rennen, bliksemsnel,
We moeten dringend schuilen.
De druppels tikken op het dak,
hoor hoe de regen trommelt.
Het donker valt, het lijkt wel nacht.
Boem, de donder rommelt.
Ik heb het koud en ik ben bang,
niets kan me nog verwarmen.
Kom maar kindje, kom bij mij.
Schuil maar in mijn armen.

Uit Zonnekind

De kinderen vonden dit echt heel leuk! Iedereen had zijn geluid en ze konden de geluiden van de wind en regen zeer goed herkennen. Ze hebben hier veel uit geleerd!

Enkele leerpunten bij dit gedicht:
  • Laat de leerlingen eerst eens luisteren naar het gedicht zonder de geluiden.
  • De leerlingen die schudden met een klein blad mogen niet te hard schudden, want anders hoor je het verschil niet met de leerlingen die schudden met een groot blad.

vrijdag 2 november 2012

Die van mij snurkt

Op vrijdag 2 november ben ik in het gemeentelijk cultuurcentrum van Beveren "Ter vesten" naar het blijspel "Die van mij snurkt" gaan kijken. Echt de moeite waard!

Het genurk speelt de hoofdrol tijdens dit blijspel. Alle personages hebben er last van. Je krijgt telkens een beeld op één van de drie kamers, waar de bewoners allemaal last hebben van snurken. Op het einde van de nacht, komen de personages uit de drie kamers, vreemd genoeg, allemaal samen.

Met de lagere school gaan kijken naar het toneel lijkt me geen optie, mits er toch wel verschillende stukken in voorkomen waarvoor de kinderen uit het lager nog niet volwassen genoeg zijn. Doch zou je wel verschillende stukken kunnen gebruiken uit het blijspel. Het zijn uiteindelijk typische taferelen over het snurken!
- Je kan met de kinderen een klasgesprek doen over het slapen.
- Je kan als leerkracht een stukje nadoen uit het toneel en dit filmen. Dit zou als inleiding kunnen dienen over een les over "ademhaling".
- Je kan de kinderen een toneel laten maken over typische slaapteferelen, lachen verzekerd!

 

zaterdag 27 oktober 2012

"ZWERM" humor met Henk Rijckaert

Henk RijckaertOp zaterdag 27 oktober ben ik samen met Eline Staes naar kunstcentrum De Vlasbloem in Nieuwkerken geweest. Die avond gaf komiek Henk Rijckaert een voorstelling van zijn nieuwe show "Zwerm". Dit was een uitstekende kans om een culturele voorstelling te gaan bekijken!

Het was een culturele voorstelling om te lachen. De link met school is snel gelegd, want op school zou er ook veel gelachen moeten worden. Het is heus geen tijdverlies! Samen lachen is niet alleen gezond, maar het brengt ook mensen dichter bij elkaar. Je leert relativeren en kritiek geven en accepteren. Daarboven helpt het om stress en angst te bestrijden.


Henk Rijckaert heeft veel aspecten behandeld die in het lager onderwijs van toepassing kunnen zijn. Hij heeft het gehad over zwangerschappen, vogelgeluiden, telefoons ... Stuk voor stuk zijn dit onderwerpen die in de lagere school aan bod komen. Veel van zijn grappen kan je gebruiken in de les, zodat de les een pak aangenamer zal worden!

De rode draad in zijn show was dat je niet altijd de beste moest zijn. Daar kan je duidelijk een link leggen met het lager onderwijs. Kinderen moeten steeds de beste proberen zijn in wiskunde, taal, frans, beweging, ... Hij zei dat de wereld veel leuker zou zijn als je niet altijd moet streven naar het beste. Hier kan ik hem ergens wel in volgen, want leerlingen gaan er soms onderdoor om steeds de beste te moeten zijn. De stress zou heel wat minder zijn als dit niet het geval moest zijn. Daar tegenover staat dat de leerlingen wel de eindtermen moeten halen en dat ze hiervoor mee moeten zijn met alle kennis. en vaardigheden. Een moeilijk puntje dus ...

Met de vraag of deze voorstelling ook voor kinderen een meerwaarde kan zijn, ga ik duidelijk nee moeten antwoorden. De voorstelling is boven het niveau van de kinderen, hij heeft ook cynische humor die de kinderen nog niet zouden begrijpen en hij vloekt en scheldt wat veel voor kinderen uit het lager onderwijs. Om als teambuilding te doen met de leerkrachten is dit dan weer een aanrader!

Een link naar de site van Henk Rijckaert:
http://www.henkrijckaert.be/

vrijdag 26 oktober 2012

Bosmannetjes maken

Op vrijdag 26 oktober heb ik aan de kinderen van het eerste leerjaar een lesje beeld gegeven. De titel van de les was "bosmannetjes" maken. Een samengevat verloop van het lesje:

1. Sfeerschepping
Om de kinderen direct in de sfeer te laten komen van de herfst en de bosmannetjes heb ik een filmpje getoond van de prachtige landschappen waar onze klaspop reeds geweest was!
http://www.youtube.com/watch?v=Ind4qzXNiTM

2. Beschouwen
De kinderen hadden bij de uitstap naar het park reeds gehoord over de bosmannetjes.In deze fase heb ik aan de kinderen een verhaal verteld over de bosmannetjes en vervolgens gevraagd of ze er toevallig geen gezien hadden in het park, waarop sommige kinderen tegen mijn verwachting in "ja" hebben geantwoord!

3. Aanzet tot creëren
Ik heb de opdracht uitgelegd aan de kinderen op een speelse manier. Ze moesten een bosmannetje schilderen, maar het pak dat het bosmannetje aan had, moesten ze niet schilderen!
Dit pak hebben ze gemaakt door het volgen van de volgende stappen:
- Tekenen van drie bladeren op een koffiefilter
- Deze bladeren uitknippen
- Deze bladeren schilderen met waterverf ( de waterverf liep mooi in elkaar over )
- Deze bladeren op het bosmannetje kleven

4. Creëren
De kinderen maken het bosmannetje, elk op zijn eigen manier.

5. Evaluatie
Bij de laatste fase hebben de kinderen reacties mogen geven op de kunstwerken van elkaar.


Deze les was zeker een aanrader! De kinderen hebben zelf bladeren mogen maken, wat ze toch wel heel leuk vonden. Wanneer de kunstwerken klaar waren, vroegen de kinderen ook heel de tijd wanneer ze hun werkje mee naar huis mochten meenemen. Ze waren allemaal zeer fier op hun kunstwerk.

Er waren bij deze les enkele leerpunten:
- Tijdens dat de kinderen aan het schilderen zijn, kan er rustige muziek opstaan.
- Zorg dat je de schikking van je klas op voorhand goed uitgedacht hebt.

dinsdag 23 oktober 2012

Fluister fluister ...


Fluister fluister

fluister fluister in het duister

in het donker van de nacht

fluister fluister en ik luister

spoken hoor ik op de trap

stap voor stap en tree voor tree

zweven spoken naar benee

Op dinsdag 23 oktober was er best wel een speciale middag in de lagere school "Berkenboom Heistraat", het was namelijk EX-KLEUTEREN. Dit was een middag waarbij de kinderen van de derde kleuterklas en de kinderen van het eerste leerjaar gemengd werden in verschillende groepen en aan de hand van een doorschuifsysteem van de ene naar de andere post gingen. Het thema van deze ex-kleuteren was "halloween", griezelen geblazen dus!

Ik had ook een postje gekregen om te leiden en daar werd er gezongen! Ik heb het liedje "fluister fluister" gekozen omdat dit over enge spoken ging.

Ik ben de les begonnen door eenvoudig aan de kinderen te vragen wat ze griezelig vonden. Hier kwamen veel verschillende reacties op: spoken, mummies, spinnen, heksen, trollen, pompoenen ... Ik had een echte spin meegenomen zodat ze degriezelige sfeer echt aanvoelden! Vervolgens hebben we het liedje gezongen en er verschillende bewegingen mee gedaan. Om af te sluiten hebben de leerlingen griezelgeluiden gemaakt met verschillende instrumenten uit de klas. Een echte griezelles!

Toch heb ik enkele bedenkingen bij deze les:
  • Wanneer je dit liedje zingt, moet je echt enthousiast zingen. Dit was iets dat ik echt wel moeilijk vond doordat zingen toch niet mijn sterkste onderdeel is binnen muzo.
  • Het tempo mag opgedreven worden, want als je dit zeer traag blijft zingen, gaat het liedje vervelen voor de kinderen.
  • Genoeg tijd voorzien om de griezelgeluiden te maken. Dit duurt iets langer, maar er zijn wel zeer leuke resultaten bij!


De reacties van de kinderen waren best wel positief! Wanneer achteraf de partituur van het liedje in de map werd gestoken, vroegen de leerlingen wanneer we het liedje nog eens zouden zingen.

maandag 15 oktober 2012

Vis uit stof maken

Van 15 tot en met 19 oktober ben ik als begeleider mee geweest met het zesde jaar van de lagere school "Berkenboom Heistraat". Dit was een fantastische ervaring! Er waren leuke kinderen, wijze leerkrachten en de gastvrijheid van de jeugdherberg was top . Er moet ook gezegd worden dat de activiteiten zeer goed georganiseerd waren!

Jeugdherberg 'Die Loyale'
Zelf heb ik ook een activiteit georganiseerd, namelijk een vis uit stof maken. De bedoeling van deze opdracht was dat de kinderen zelf een silhouet van een vis tekenden, vervolgens de kop beplakten met gescheurde stukjes van tijdschriften en daarna het lichaam van de vis beplakten met verschillende stukken stof. De resultaten waren zeker positief. Elk kind had er zijn "eigen werk" van gemaakt, alle vissen waren uniek. Er waren goudvissen, walvissen, piranha's ... variatie genoeg dus!

Bij deze opdracht zijn wel enkele bedenkingen:

  • Dit is meer een opdracht op het niveau van kinderen uit de tweede graad. De kinderen van het zesde leerjaar hadden echt wel mooie werkjes gemaakt en zijn hier echt wel gedreven mee bezig geweest, maar er had iets meer uitdaging in mogen zitten.
  • Dit is een les waar de kinderen toch wel even mee bezig zijn, 100 minuten voor deze les vrijmaken is zeker een must.

De kinderen waren wel positief over deze opdracht. Ze hebben hier echt gedreven aan zitten werken en ze hebben er hun eigen ding van kunnen maken. Vooral de kop maken met stukken van tijdschriften vonden ze echt wel leuk.

Er zijn geen foto's genomen van de vissen, maar op de foto zie je een voorbeeld van hoe een vis er ongeveer uitzag. Het enige verschil met de vissen van de kinderen is dat ze de kop gemaakt hadden uit gescheurde stukjes van tijdschriften.